Učitavanje, molimo pričekajte...

Smanjenje grudi je hirurški zahvat potreban u uslovima kada su grudi veće od normalnih kao posledica trudnoće, prejedanja i dojenja. Veliиina grudi nije samo estetski problem, veж i uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema. To je zato što izazivaju bolove u leđima, bolove u vratu, bolove u ramenima, ograničene fizičke aktivnosti, osipe ispod grudi, nemogućnost nosa za nošenje željene odeće, kao i žlebove na ramenima, izazvane kaiševima za brushalter. Višak tkiva dojke, masti i kože koji čine grudi velikim uklanjaju se kako bi se eliminisali problemi ljudi, koji se osećaju nelagodno zbog takvih stanja. Onda su grudi bolje proporcionalne telu pacijenta. Možda imate grudi različite veličine. Različite tehnike rada mogu se koristiti u operacijama smanjenja grudi kako bi se obezbedila simetrija između grudi. Pre početka operacije smanjenja grudi, prvo se izračunava visina pacijentkinje i njena težina grudi, a zatim se u skladu sa tim stvaraju crteži novih grudi. Nakon toga se uklanja višak tkiva dojke i višak kože dok je pacijent pod opštom anestezijom. Operacija smanjenja grudi traje oko dva do četiri sata. Čak i ako pacijenti osećaju blage bolove kada pomeraju ruke u prvim postoperativnim danima, to su privremeni bolovi. Šavovi se uklanjaju dve nedelje nakon operacije, a pacijenti mogu da se vrate svom poslu na kraju ovog perioda.

Pre svega, definitivno je potrebno da uradite ultrazvuk dojke pre operacije smanjenja grudi. Onda morate da prestanete da koristite aspirin, razređivače krvi i određene lekove protiv bolova dve nedelje pre operacije. Važno je izbegavati upotrebu razređivača krvi kao što su vitamin E, zeleni čaj, ginseng, biljni čajevi i flakse. Takođe se savetuje da prestanete da pušite nedelju dana pre operacije. U suprotnom, zaceljivanje rana će potrajati.

Smanjenje grudi, kao i mnogi hirurški zahvati, ostavlja male ožiljke. Operacija smanjenja grudi ostavlja obrnuti ožiljak u obliku slova T. Ožiljak koji ostaje oko areole neće biti primetan jer će se nalaziti u oblasti promene boje. Ožiljak koji ostaje ispod dojke postaće teško vidljive, tanke i beznačajne linije.

Sa današnjim tehnikama, veća je verovatno da će staračka majka moći da doji posle operacije smanjenja grudi. Kod operacije smanjenja grudi uklanja se deo mlečnih žlezda (naročito kod žena sa velikim grudima). Međutim, uklanjanje nekog dela mlečnih žlezda ne izaziva nikakve promene u funkcijama dojenja. Ako razmišljate o tome da imate operaciju smanjenja grudi nakon postporođajnog perioda, lako je možete imati najmanje 6 meseci nakon završetka perioda dojenja.

Operacija smanjenja grudi neće biti veoma bolna operacija. Nakon operacije smanjenja grudi, pacijent može da ode kući nakon boravka u bolnici preko noći u kontrolne svrhe. Pošto pacijentkinja neće osećati bol nakon operacije smanjenja grudi, ona će prebroditi ovaj period veoma udobno. Kao i u svim operacijama grudi, hirurški odvodi se primenjuju i u operacijama smanjenja grudi. Hirurški odvodi se uklanjaju posle 24 sata. Pacijentu je naloženo da nosi traku i obično atletski grudnjak u periodu od nedelju dana nakon operacije. S obzirom na to da se samo-rastvarajući šavovi koji ostaju ispod kože koriste u hirurgiji, neće biti potrebe za uklanjanjem šavova. Nakon odmaranja oko nedelju dana, pacijenti lako mogu da se vrate svom poslu. Pacijenti treba da budu oprezni sa pokretima ruku, i ne bi trebalo da podižu veoma teške stvari određeni vremenski period nakon operacije.

Rezultati operacije smanjenja grudi biće doživotni rezultati. Novi izgled vaših grudi, bolje proporcionalno vašem telu, takođe će pojačati vaše samopouzdanje. Takođe ćete se rešiti bolnog stanja pretrpljenog pre operacije. Međutim, pažljivo poštovanje upotrebe duvana i alkohola, kvalitet kože, genetski faktori, vežbanje i konzumiranje vode i dalje će biti efikasni u procesu.