Učitavanje, molimo pričekajte...

Deformiteti koji zahtevaju operaciju ušne plastike mogu se videti u uhu. U istaknutom uhu, unutrašnje uši (auricles) su pozicionirane sa strane glave pod uglom većim od normalnog. Drugim rečima, nenormalno krive napred i izgledaju istaknuto. Takvo stanje može dovesti do važnih psihosocijalnih, problema u ponašanju i emocionalnih problema, naročito kod dece. Otoplastika podrazumeva samo spoljašnje uho. Otoplastika je hirurški zahvat koji se može obaviti izuzetno bezbedno. Stoga to neće dovesti do bilo kakvih problema u smislu sluha. S obzirom na to da se rast uha završava do 5-6 godina starosti, savetuje se da se u ovim uzrastima vrši otoplastika, kako bi se ispravile uši. Otoplastika (istaknuta operacija uha) se izvodi pod opštom anestezijom kod dece. Kod starijih pacijenata takođe se može izvršiti korišćenjem lokalne anesteze za umrtvljeno uvo, bez opšte anesteze. Pošto se otoplastika izvodi iza ušiju, ne ostavlja ožiljak.

Otoplastika je procedura pogodna za izvođenje u svim uzrastima. Međutim, najpogodniji uzrast za ovaj hirurški zahvat su svi uzrasti pre škole. Deca koja idu u školu sa istaknutim ušima naići će na negativne misli svojih prijatelja, koje će uticati na njihovo mentalno stanje. Iz tog razloga, ovu situaciju treba objasniti detetu pre otoplazije, na način koji on/ona može da razume, a hirurška operacija treba da se izvodi po sopstvenoj volji. Ova procedura će biti izvršena ako dete želi.

Kao i u svim operacijama, neophodno je prestati sa upotrebom aspirina kao i pušenjem 2-3 nedelje pre operacije. U poslednjoj nedelji pre operacije treba zaustaviti upotrebu razređivača krvi i drugih sličnih supstanci.

Posle operacije, sasvim je normalno videti finu, belu liniju iza uveta. Pošto ova tanka linija ostaje iza uveta, definitivno neće biti viđena kada se gleda spreda. S obzirom na to da se u hirurgiji koriste šavovi koji se sam rastvaraju, nema potrebe za uklanjanjem šavova, a ožiljak ne ostaje posle operacije.

Ako će operacija otoplastike biti izvedena pod opštom anestezijom, nećete osetiti bol. Čak i ako će se izvoditi pod lokalnom anestezijom, osetićete samo anestetički bol u injekciji. Nećete osećati bol tokom operacije. Nakon operacije nećete osećati bol u periodu od oko 12 sati zbog anestetika. Posle ove faze, nećete imati ozbiljnih bolova.

Posle operacije otoplastike, glava je obmotana elastičnim zavojem. Posle toga, pacijenti se otpuštaju. Posle dva postoperativna dana, zavoji se uklanjaju, rana se gleda, a onda pacijent nosi traku za glavu na takav način da pokrije uši. Bend je namenjen da pacijentu pruži potpunu zaštitu. Pacijenti mogu lako da se okupaju dva dana posle operacije. Traku za glavu treba nositi redovno u periodu od nedelju dana. Sledećeg dana posle operacije pacijent može lako da se vrati na posao. Pacijentkinja treba da pazi da zaštiti svoje uši od spoljašnjih mehaničkih udara prve tri postoperativne nedelje.