Učitavanje, molimo pričekajte...

Liposukcija, ili uklanjanje masti, estetski je hirurški zahvat koji je prvi put obavljen 1980. godine i od tada se nastavlja sa izvođenjem. Postupak koji podrazumeva usisavanje viška masti vakuumom kroz specijalnu kanulu ili specijalno pripremljene špriceva naziva se liposukcija. Liposukcija je hirurški zahvat koji se izvodi da bi se regulisala neuravnotežena raspodela masti u našem organizmu. Ova procedura nije namenjena omogućavanju pacijentu da smrša, već za uklanjanje tvrdoglavih masnih naslaga, koje nisu reagovale na napore uprkos tome što se pacijent pridržava svih pravila ishrane i vežbanja. Zahvaljujući liposukciji, tvoje telo će biti oblikovano. Trajanje liposukcije se kreće od 15 do 20 minuta ili od 1 do 2 sata, u zavisnosti od problema. Liposukcija daje najsavršenije rezultate kod onih sa normalnom težinom ili onih koji su malo gojazni ali neugodni zbog lošeg izgleda regionalnog taloženja masti. Usled hormonalnih i genetskih faktora, taloženje masti se javlja u različitim regijama kod muškaraca i žena. Vidi se u regiji abdomena, kuka i butina kod žena, a oko stomaka kod muškaraca. Ove regije treba da se smanje kroz mršavljenje vežbanjem i dijetom. Međutim, na ovim prostorima se ne vidi značajnija promena, uz pomoć vežbanja i ishrane. Jedini način da se rešite viška masnih naslaga na ovim prostorima je operacija liposukcije. Liposukcija se primenjuje ne samo na abdomen, donji deo leđa i regiju kuka, već i na vrat, podočnjačnu regiju, grudi, ruke, noge i oko kolena.

Najbolji kandidati za liposukciju su oni koji imaju realna očekivanja, mogu da razmišljaju nazdravlje i mogu biti zadovoljni rezultatima liposukcije. Kandidati za liposukciju treba da imaju više od 18 godina. Ovo je starosna granica utvrđena na osnovu pravnih razloga. Naši hirurzi će vam pružiti potrebnu podršku u tom pogledu. Ukratko, svaka zdrava osoba, koja nije mogla da se reši viška masnih naslaga uprkos tome što redovno prati programe zdrave ishrane i vežbanja, može da ima liposukciju.

Liposukcija je izuzetno pouzdan hirurški zahvat i ne izaziva ozbiljan rizik ili komplikacije. To predstavlja samo određene rizike koje svaki hirurški zahvat može predstavljati, kao što su oštećenje nerava, infekcija, krvarenje i čir na koži. Međutim, mogućnost pojave ovih je skoro nula.

Lokalna anestetika se daje i infiltracija se vrši pre operacije liposukcije. Stoga je mogućnost osećaja bola veoma mala, u poređenju sa drugim hirurškim zahvatima. Čak i ako osetite blagi bol nakon operacije, on se može odmah kontrolisati uz pomoć svakodnevnih analgetika.

Količina uklanjanja masti putem liposukcije određuje se težinom problema, kao i starošću i stanjem zdravlja osobe. Kod liposukcije ponekad čak i 300 do 500 grama uklanjanja masti daje efektivne rezultate, ali kod nekih ljudi ta količina bi trebalo da bude i do 12 litara. Prosečna količina uklanjanja masti treba da bude između 5 i 10 litara. Moguće je ukloniti 2-3 litra masti iz abdomena, 4 litra masti iz zadnjice i oko 3 litra iz donjeg dela leđa. Tečnost izgubljena tokom uklanjanja masti treba nadoknaditi intravenozno.

Liposukcija nije hirurški zahvat koji utiče na vaš svakodnevni život u znatnoj meri. Nakon što se odmarate u bolnici jedan dan, moraćete da nosite korset da bi vam bio dat. Moraćete redovno da nosite taj korset u periodu od mesec dana. Pošto ćete korset redovno nositi mesec dana, možemo reći da vaš period oporavka traje mesec dana. Posle ovog procesa, lako možete da se vratite normalnom životu. Pošto će veoma mali rezovi biti operisani liposukcijom, nećete osetiti nikakav bol. Takvi rezovi potpuno zarastaju ili se pojavljuju kao neprimetna tačka. Drugim rečima, operacija ne ostavlja ožiljak na vašem telu.