Tak za stomačić

Home Tak za stomačić

Abdominoplastika je hirurški zahvat koji podrazumeva uklanjanje viška masnih naslaga i viška kože iz prednjeg dela trbušne regije i zatezanje trbušnih mišića. Strije se vide obično nakon brzih promena težine i tokom trudnoće. Svrha abdominoplastike je eliminisanje strija, uklanjanje viška abdominalne masti i obezbeđivanje abdominalne regije da povrati svoj idealan izgled nakon operacije. Vreme rada abdomena obično se kreće od 2 do 4 sata. Šavovi operisalog pacijenta uklanjaju se 10 do 15 dana nakon operacije, u zavisnosti od procesa oporavka. Pacijenti mogu biti otpušteni nakon što ostanu pod našim nadzorom u bolnici preko noći, a zatim mogu da se vrate na posao posle 2 do 4 nedelje. Naši hirurzi savetuju našem pacijentu da nosi korset i izbegava vežbanje određeni vremenski period nakon abdominoplastike. Abdominoplastika će ostaviti blagi ožiljak. To neće predstavljati problem za pacijente jer će ožiljak vremenom postati nerazumljiv, a lokacija hirurških ožiljaka biće utvrđena u skladu sa željenim modelom donjeg veša.

Potpuna abdominoplastika se vrši na ljudima, koji su doživeli prekomerne promene u težini ili su se porodili. Ako postoji višak kože iznad pupka, i ako se preklop pojavi ispod pupka kada pacijentkinja sedi, do te mere da može da je zgrabi, smatra se da je on/ona odgovarajući kandidat za abdominoplastiku. Ne-morbidni gojazni ljudi, oni koji ne mogu da spale svoj abdominalni višak masti uprkos ishrani i vežbanju, oni koji imaju kožu, laksitost kože i strije u trbušnoj regiji kao rezultat mršavljenja, oni koji imaju veliki abdomen iako se nisu porodili, oni koji imaju kožu, laksitiju kože i strije zbog trudnoće, i oni koji imaju višak masnog taloženja u trbušnoj regiji iako su njihove veličine tela u estetski prihvatljivom opsegu, pogodni su Ljudi bez zdravstvenih problema koji predstavljaju prepreku abdominoplastici mogu lako da imaju ovaj hirurški zahvat. Ako pacijent nema višak kože, ako ima samo malo viška masnoće, i ako se trbušni zid oslobodio usled porođaja i promene težine, poželjna je endoskopska abdominoplastika. Ukoliko su višak kože i akumulacija masti samo u donjem delu stomaka, vrši se mini abdominoplastika (mini stomačić.

Kao i u svim operacijama, moramo biti pažljivi prema određenim stvarima neposredno pre abdominoplastike. Prestanak pušenja je prva stvar koju treba uraditi u tom pogledu. To je zato što pušenje usporava cirkulaciju krvi, i produžava period zarastanja hirurških rana. U poslednjoj preoperativnoj nedelji definitivno bi trebalo da prestanete da koristite razređivače krvi i lekove, što bi nepovoljno uticalo na anesteziju. Važno je da planirate operaciju uzimajući u obzir menstruaciju, kako biste bili osigurani da se datum operacije neće poklopiti sa tim.

Abdominoplastika nije bolan hirurški zahvat. Abdominoplastika se izvodi pod lokalnom anestezijom koja ima dugo trajan efekat na sve rezove i trbušni zid. U tom slučaju, pacijenti takođe ne osećaju postoperativne bolove. Čak i ako osete neki bol sledećeg dana posle operacije, to će biti posledica napetosti nastale abdominoplastijom. Bola će biti manje u endoskopskoj abdominoplastiji i mini abdominoplastiji.

Posle abdominoplastike, pacijenti definitivno nose kompresivne čarape i trbušni korset. Pored toga, primenjuju se urinarni kateter i hirurški odvod. Pacijenti mogu da jedu i šetaju nekoliko sati posle operacije. Prvih dana pacijenti bi trebalo da hodaju savijajući se napred zbog zaštite šavova od naprezanja. S obzirom na to da šavovi ostaju ispod kože posle operacije, nema potrebe da uklanjate šavove. Pacijenti mogu da se vrate normalnom životu posle nedelju dana, a mogu da počnu da vežbaju i posle tri nedelje.

Abdominoplastika nudi trajna rešenja za probleme u tom regionu. Međutim, neki gubici se mogu videti u slučajevima prekomerne promene kilograma nakon operacije i trudnoće. Ipak, pacijent se ne uduđuje u svoje bivše stanje. Pacijenti se ne susreću sa problemom sve dok gledaju svoju težinu i jedu na uravnotežen način posle abdominoplastike.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp