Strabotomija

Home Strabotomija

Obično se naše oči simetrično kreću u istom smeru. Svako naše oči ima šest ekstraokularnih mišića koji im omogućavaju kretanje. To su superiorni mišići rektusa, inferiorni mišić rektusa, mišići lateralnog rektusa, mišići medijalnog rektusa, superiorni mišić i inferiorni mišić. Kada nam se oči ne pomeraju simetrično, i ako je bar jedan od ovih mišića slab ili prekomerna moć, pojavljuje se strabizmus. Strabizmus se može posmatrati kao stalni ili privremeni, urođeni ili stečeni poremećaj kod dece i odraslih. Može biti u jednom ili oba oka i odstupanje može biti unutra, spolja ili u bilo kom smeru. U slučaju pooštenog stanja, u našem mozgu se pojavljuju dve različite slike. Naš mozak opaža ovu devijantnu sliku, a to dovodi do gubitka vida. Kao i kod svih tretmana, rana dijagnoza je veoma važna u lečenju strabismusa. Strabismus pregled se može obaviti na deci svih uzrasta; međutim, trebalo bi da se izvodi na posebno deci mlađoj od četiri godine. Nemogućnost postizanja rane dijagnoze stvoriće estetske i psihološke probleme. Pored ovih, izazvaće i životne probleme sa vidom. U operacijama strabotomije, snaga ekstraokularnih mišića oko očnih jabučica se povećava, smanjuje ili se menjaju tačke na kojima su efikasne. Operacije strabizmusa mogu da se izvode pod lokalnom anestezijom, ali obično je poželjna opšta anestezija. Iz tog razloga, to neće biti operacija koja zahteva da ostanete u bolnici duže vreme. Posle operacije, odmorićete se nekoliko sati i onda ćete moći da idete kući. Pošto će se samo-rastvarajući šavovi koristiti na vašem oku, nećete morati da dolazite u bolnicu na uklanjanje šavova.

Oni koji su znaci i simptomi strabizmusa?

Gubitak simetrije u položajima očiju, dvostruki vid, glavobolja, lakrimacija, gubitak trodimenzionalnog vida, zamagljen vid i naginjanje glave u stranu su najčešći znaci i simptomi strabizmusa.

Ono koje su vrste strabizmusa?

Strabismusu se daju različita imena u zavisnosti od pravca pogrešnog poravnanja oka. Vrste strabizmusa nazivaju se ezotropija (npr. unutrašnji strabismus), egzotropija (npr. spoljašnji strabismus), hipotropija (npr. uzlazni strabismus) i hipertropija (npr. silazni strabismus).

Does strabismus se pojavljuje genetski?

Strabismus je bolest koja se javlja kod otprilike 2 do 4% populacije. Poznato je da je genetska predispozicija poseban faktor za njenu pojavu. Stoga, ako postoje pojedinci koji imaju strabizmus, loš vid ili koji nose naočare za vid u vašoj porodici, ne bi trebalo da zanemarite da vas pregledaju što pre.

To je rana dijagnoza vaћna u hirurgiji?

Kao i kod svih bolesti i operacija, rana dijagnoza je veoma važna u lečenju strabismusa. Strabizmus ne izaziva samo pogoršanje vida i ambliopije. Ako se ne dijagnostikuje rano, može dovesti do veoma važnih očnih bolesti ili tumora. Strabismus poиinje u ranom uzrastu. Što kasnije počne njeno lečenje, to će biti teže lečenje.

Kako se strabotomija izvodi na odojčadi?

Hirurški zahvat koji se izvodi na odojčadi ne razlikuje se od hirurškog zahvata koji se izvodi na odraslima. Međutim, potrebno je izvršiti nekoliko korekcija tokom planiranja operacije, u skladu sa uzrastom bebe kao i karakteristikama njegovog/njenog oka.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp