Učitavanje, molimo pričekajte...

Nazalna rekonstruktivna hirurgija, ili nosorog, je hirurški zahvat koji se izvodi radi ispravljanja malformacija i nedostataka nosnog okvira i mekog tkiva nosa; ispravljanje nazalnih disfunkcija; ili preoblikovati nos kako bi izgledao estetski lepše. Zahvaljujući nosorogu, veličina nosa se može promeniti, mogu se eliminisati odstupanja nosnog septuma, nozdrve se mogu suziti, ugao između nosne baze i gornje usne se može poboljšati, a nazalni vrh se može podići i preoblikovati. Sve ove procedure koje treba da obavite na nosu su namenjene tome da oblik nosa bude skladan sa vašom celokupnom strukturom lica, i trajno ispravite nedostatke nosa. Ako je potrebno, strukturni nedostaci koji ometaju funkciju disanja nosa se ispravljaju, a respiratorni prolazi se otvaraju i sa nosorogom. Nosorog je definitivno hirurški zahvat, u koji se okupljaju nauka i umetnost.

Nećete osećati bol tokom procedure nosoroga, pod dejstvom anesteze. Posle operacije, svim pacijentima se daje analgetik na nekoliko dana. Možda ćete imati poteškoća sa disanjem prve postoperativne noći. Međutim, moći ćete udobnije da dišete nakon uklanjanja intranasalnih nazalnih preliva koji su vam stavljeni u nos. Intranasalni prelivi se mogu ukloniti sledećeg dana posle operacije. Posle toga nećete osećati bol i nelagodnost.

Postoji manja starosna granica za nosoroga. Ova granica je 17 kod ženki, a 18 kod mužjaka. Ne postoji gornja starosna granica za nosoroga. Ukoliko se kod dece primećuje ozbiljno zagušenje nosa, a ako ta situacija remeti njihov razvoj, hirurška intervencija se može obaviti u ranom uzrastu.

Da, oboje možete rešiti problem sa nosnim disanjem i ispraviti oblik nosa u estetske svrhe tokom iste operacije nosoroga. Možete da preoblikujete nos kako biste bili sigurni da izgleda skladno sa vašim licem, a takođe omogućava i udobno disanje.

Kao što znate, svaki rez napravljen na koži ostavlja ožiljak. Međutim, ti veliki hirurški ožiljci koji vam oglašaju kada čujete izraz “hirurški ožiljak” neće postojati posle nosoroga. Svaki rez i šav u nosorogu biće nevidljivi jer će biti napravljeni izuzetno pažljivo. Operacije nosoroga mogu se obavljati na dva načina kao otvorene i zatvorene operacije. U zatvorenoj operaciji rezovi neće biti vidljivi jer će biti napravljeni u vašem nosu. Otvorena operacija nosoroga će živeti mali ožiljak na nosnoj bazi. Ukoliko postoji uslov koji zahteva otvorenu operaciju, pacijent će biti unapred obavešten.

Moći ćete da odete kući i nastavite normalan život odmah posle nosoroga. Nakon operacije, moći ćete lako da dišete pomoću finog silikona koji će vam biti stavljen u nos. Možete ostati pod našim nadzorom oko sat vremena nakon operacije nosoroga, a onda ćete moći da idete kući sa svojim pratiocem. Ipak, preporučujemo vam da prvi postoperativni dan provedete pod našim nadzorom u bolnici.