Učitavanje, molimo pričekajte...

Sagging zadnji deo i unutrašnje strane nadlaktice uglavnom se pojavljuju sa viškom akumulacija masti i kože. Drugi uzroci saginga povezani su sa starošću, gravitacijom i povremenim mršavljenjem. To je zato što su koža i potkožna tkiva u ovim krajevima labaviji. Stopa sagova i nagomilanih masnih tkiva se razlikuje od osobe do osobe. Stoga svaki pacijent koji se leči operacijom podizanja ruku treba da se procenjuje pojedinačno. Operacije podizanja ruku mogu se obavljati same ili zajedno sa smanjenjem grudi, podizanjem grudi, abdominoplastijom, podizanjem nogu, ad liposukcijom. Operacija podizanja ruku treba da se obavi u adekvatno opremljenoj bolnici. Operacija se obavlja pod opštom anestezijom i traje oko 1 do 3 sata. Provođenje prvog postoperativnog dana pod medicinskim nadzorom u bolnici bilo bi dovoljno jer neće biti bolova do uznemirujućeg stepena.

Postupak koji podrazumeva uklanjanje viška masnoće i viška kože u naručju osobe, na takav način da ruke izgledaju vitkije i čvršće, naziva se podizanje ruku (brahioplastika). Operacije podizanja ruku obično se izvode na ženama starosti preko 40 godina. Postupak podizanja ruke može se obaviti na svakome ko ima višak masnoće i višak kože u ruci i oseća se neprijatno zbog rezultujućeg izgleda.

Kao i u svim operacijama, morate da prestanete da pušite i da koristite aspirin, razređivače krvi i druge slične supstance otprilike 3 nedelje pre operacije podizanja ruke. Neposredno pre operacije, takođe ćete morati da date svom lekaru potrebne informacije o vašem opštem zdravstvenom stanju i lekovima koje koristite. Takođe bi trebalo da izbegavate upotrebu određenih lekova za ublažavanje bolova, uključujući Apranax, Vermidon i Voltaren, multivitaminite pilule, biljne proizvode kao što su zeleni čaj, semenke paradajza, stabljike trešnje i flakseed, kao i sve proizvode za mršavljenje.

Procedura podizanja ruke počinje tako što se rez u obliku slova “L” proteže od pazuha prema vratu. Obično se ruka čvršće stegne samo uklanjanjem viška kože od pacijenta. Međutim, kada se izvodi na pacijentima sa izuzetno debelim rukama, procedura podizanja ruke uključuje i liposukciju. Ako se doda ovaj zahvat, operacija postaje uspešnija. Hirurški zahvat se izvodi pod opštom anestezijom, a vreme operacije se kreće od pola sata do tri sata.

Pacijenti mogu biti otpušteni posle operacije podizanja ruke. Na šavovima će biti zaštitni zavoj dva postoperativna dana. Pošto svi šavovi ostaju ispod kože, nema potrebe da ih uklanjate. Na kraju dva dana, pacijenti mogu lako da se okupaju. Tokom prve tri postoperativne nedelje, pacijenti bi trebalo da izbegavaju prekomerne pokrete ruku. Najveći problem na koji treba naići posle operacije podizanja ruku biće hirurški ožiljci ostavljeni na rukama. Takvi ožiljci nisu ožiljci koji se mogu videti kada se gledaju spreda. Pošto će ožiljci biti na unutrašnjim stranama ruku, videće ih samo pacijent. Ako ovi ožiljci zarastu bez ikakvih problema, postaće neodređeni posle šest meseci. Moraćete da nosite korset neprekidno 4 nedelje nakon operacije podizanja ruke. Petog dana posle operacije, preliv za rane će biti prvi put promenjen. Možda imate blagu pospanost, modrice i edem u ovom procesu, ali oni će brzo nestati. Lako se možete vratiti na posao u okviru prve postoperativne nedelje.

Pošto će se proces starenja nastaviti posle operacije podizanja ruku, koža će se osloboditi u određenoj meri. Naknadni dobici i gubici će ubrzati ovaj proces. Međutim, vaše ruke se nikada neće vratiti u njihovo nekadašnje stanje. Pacijenti treba da paze na svoju težinu i redovno vežbaju posle operacije, kako bi mogli da održe rezultat.