Operacija Lasek

Home Operacija Lasek

Lasek se izvodi uklanjanjem epitela oka uz pomoć rastvora alkohola. Kada se laser primeni, epitelijum se vraća na svoje mesto. Lasek metodom postižu se izuzetno sigurni rezultati. Problemi sa sagorevanjem, ubodom i zalivanjem mogu se javiti u 2 do 3 postoperativna dana. Za nedelju dana biće dobijena jasna vizija. Jasan rezultat može se postići u trećem postoperativnom mesecu Lasek tretmana. Međutim, pacijenti mogu da nastave normalan život bez nošenja naočara u ovom periodu. Glavni kandidati za lasekovu proceduru lečenja su pacijenti, koji ne mogu da se operisu u smislu operacije Lasika zbog njihovog tanji providnog sloja.  Lasek tretman se može primeniti na takve pacijente, bez obzira na debljinu providnog sloja. Lasek tretman je jedna od laserskih tehnika poželjnih u lečenju miopije, hipermetropije i astigmatizma. U slučajevima kada rožnjače nisu dovoljno guste za lečenje lasika, primenjuje se lasek tretman. U Lasek tretmanu, oko je utrnulo samo utrnulim kapljicama. Pacijent ne oseća bol tokom operacije. Kontaktno sočivo se stavi na oko kako bi se ubrzao proces samoobnačenja epitela, i zaštitilo oko. Nekoliko dana nakon operacije, lekar uklanja kontaktno sočivo.

Kako se izvodi lasek tretman?

U Lasek tretmanu, prvo se oko umrtvi uz pomoć utrnulih kapi. Područje konture oka je očišćeno i prekriveno sterilnim navlakama. Uređaj pod nazivom “blepharostat” se nalazi na kapcima kako bi se sprečilo treptanje. Epitelijum, gornji sloj rožnjače, je labaviji uz pomoć alkohola. Laserska primena se zatim počinje na rožnjači. U ovoj fazi, zamah epitela skinut i presavijen u stranu se vraća na rožnjaču. Doktor stavi kontaktno sočivo na oko, a zatim se primenjuju kapi antibiotika. Blefarostat postavljen pre početka tretmana radi sprečavanja treptanja je uklonjen i operacija je završena.

Sa kojom je razlika lasek procedure od ostalih?

U lasik tretmanu se uzima flap iz providnog sloja ali u lasek tretmanu skida se samo sloj epitela. Njena razlika u odnosu na proceduru PRK je činjenica da je epitelijum sloj uklonjen u PRK očuvan u Lasekovoj proceduri. To osigurava manje bola i kraći period izlečenja u Lasekovom postupku. Lasek tretman je jednostavnija procedura u poređenju sa lasik tretmanom. Međutim, period posle lečenja može biti malo duži od onog drugog.

Ono što je karakteristika lasek procedure?

Najistaknutija karakteristika lečenja lasekom je njena aplikativnost kod pacijenata sa debljinom rožnjače neoperativnom u smislu lečenja lasikom, iako imaju blago oštećenje vida kao što su miopija do -3 D (dioptrija) i astigmatizam do 3 D. U Lasek tretmanu, oko je utrnulo sa utrnulim kapima. Tokom operacije se ne oseća nikakav bol ili bol. Nakon operacije, doktor stavlja kontaktno sočivo na oko kako bi ga zaštitio i ubrzao proces samoobnačenja epitela, a on/ona ga uklanja posle nekoliko dana.

Šta ću doživeti posle lečenja laseka?

Nakon tretmana lasekom, meka neopertička sočiva se postavljaju na oči kako bi se ubrzao proces zarastanja. Sočiva se uklanjaju pod nadzorom lekara, nakon što se nekoliko dana kasnije postigne oporavak. S obzirom na to da je lečenje laseka jednostavnije od ostalih procedura, ono se može završiti u roku od 5 do 10 minuta i ne izaziva bol tokom operacije. Pošto proces izlečenja lasek tretmana traje malo duže, bol, zalivanje, ubod i zamagljen vid mogu se javiti u roku od 3 do 5 postoperativnih dana. Vizija će početi da postaje jasna posle nedelju dana.

Ono koje su to tačke koje treba da uzmem u obzir posle lasek tretmana?

Kao i kod svih laserskih tretmana, nema potrebe da prekrivate oči zavojima nakon tretmana lasekom. Kapi za oči koje treba dati nakon tretmana treba koristiti pažljivo i na odgovarajući način. Savetuje vam se da ne dodirujete oči i da se ne kupate prva 24 sata. Posle 24 sata, možeš da se vratiš normalnom životu. Problemi kao što su ubod i zalivanje očiju iskusni u prvih nekoliko sati su sasvim normalni. Možeš da nastaviš svoj život bez žalbi nedelju dana posle operacije.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp