Učitavanje, molimo pričekajte...

Estetika kapka, ili blefaroplastika, je estetski hirurški zahvat koji se izvodi na kapcima, koji zateže područje konture oka. Obično se posle 35 do 40 godina starosti, sagovi, kese ispod očiju i bore vide u gornjim kapcima. To dovodi do toga da osoba izgleda tužno i umorno. Da bi se izbegao ovakav izgled, skida se višak kože podočnjaka. U tom slučaju, osoba će imati mlađi i življi izgled. Operacije blefaroplastike su potrebne obično posle 35 godina starosti. Ovi estetski zahvati predstavljaju mali broj hirurških rizika. Zbog naslednih razloga, neki ljudi imaju uznemirujuće probleme u kapcima u mladosti. Kod takvih ljudi, blefaroplastika se može obaviti u ranom uzrastu. Pre blefaroplastike, pozicije obrva pojedinaca treba ispitati propisno. Ako osoba ima slivne obrve, operacija podizanja obrva treba da bude uključena u procedure koje treba uzeti u obzir.

Budući da je koža podočnih očiju najtanji koža u našem telu, to je i područje koje se najlakše zgužva. Iako je moguće privremeno koriguti ove bore, koje se vide u predelu konture oka, uz injekcije botoksa, za trajno rešenje definitivno bi trebalo da se izvede blefaroplastika. Blefaroplastika je hirurški zahvat koji se lako može izvrsiti na svakome ko ima takve bore i deformacije u bilo kom uzrastu.

Tokom blefaroplastike, višak tkiva gornjeg kapka se uklanja jednostavnom metodom, a zatim se šavovi posipaju na prirodnu kremu za kapke koja već postoji u tom predelu. Slično tome, ako u donjem kapku ima viška tkiva, rez se pravi odmah ispod trepavica, adipose tkivo se uklanja, a zatim se donji kapak zatvara. Ukratko, ova linija nastala operacijom neće biti vidljiva jer će ostati odmah ispod trepavica.

Blefaroplastika je jednostavan hirurški zahvat koji se obično izvodi pod lokalnom anestezijom ili sedacijom. Gornja blefaroplastika traje oko pola sata, dok donja blefaroplastika obično traje oko sat vremena. Operacije donje i gornje blefaroplastike mogu da se izvode u isto vreme. U tom slučaju, operacija traje 1,5 sati.

Pošto je blefaroplastika veoma jednostavan hirurški zahvat, pacijenti mogu biti otpušteni istog dana. Sledećeg dana posle operacije pacijent će moći lako da gleda televiziju i čita knjige. Nakon operacije, šavovi na kapcima biće uklonjeni u prvoj postoperativnoj nedelji. Ukratko, pacijent će moći da održi normalan život odmah posle operacije.

Posle blefaroplastike, biće tankih, kratkih gipsa na hirurškom mestu; međutim, neće biti potrebe da se zatvaraju oči. Pacijentu se savetuje da spava sa svojom glavom na visokom jastuku posle operacije. Pošto je blefaroplastika jednostavan hirurški zahvat, pacijent može da se vrati svom normalnom životu nakon perioda odmora od 1-2 dana.