Mini gastrični bajpas

Home Mini gastrični bajpas

Među procedurama barijatrijske hirurgije, Mini gastrični bajpas je najlakši i najekonomičnije hirurški zahvat koji se može obaviti u najkraćem roku. Mini Gastrična bajpas hirurgija obezbeđuje mršavljenje koliko i ostale operacije bajpasa. Može da kontroliše određena stanja kao što su dijabetes tipa 2, vodeći znak metaboličkog sindroma, hiperlipidemije i hipertenzije. Najosnovnija logika u ovom hirurškom zahvatu je da smanjuje zapreminu želuca. Međutim, podrazumeva i obilaznicu dela tankog creva koji obezbeđuje apsorpciju na izlazu iz stomaka. Procedura obilaznice se izvodi uspostavljanjem anastomozne veze između creva i želuca. Zaobilaženje ovog dela tankog creva, koje obezbeđuje apsorpciju, podržava brzo mršavljenje, kao i lečenje hiper napetosti, holesterola i dijabetesa. Povoljno utiče na starije pacijente. Mini Gastrični bajpas je hirurški zahvat koji se izvodi u potpunosti zatvorenim metodama. Podrazumeva rezove kraće od jednog centimetra. Laparoskop i drugi instrumenti potrebni za operaciju se preko ovih rezova ubacuju u abdomen. To su specijalno proizvedeni instrumenti proizvedeni u dimenzijama koji omogućavaju njihovo umetanje kroz ove rezove. Na ulazu u stomak formira se mala cevčica, a odvaja se od ostatka stomaka. Deo stomaka koji će se koristiti posle operacije je ovaj deo. Nijedan organ nije isečen i odstranjen tokom operacije. Novoformiran želudac je povezan sa tankim crevima kako bi se osiguralo da namirnice prođu do creva zaobilazeći njegov gornji deo. Ovo predstavlja drugi deo operacije.

Ko su kandidati za Mini Gastričnu bajpas operaciju?

Za Mini Gastričnu bajpas operaciju trebalo bi da imate indeks telesne mase od 35 i više. Ovaj hirurški zahvat traje 30 do -60 minuta. Možete biti otpušteni 24 sata posle operacije.

Kako se mršavljenje može postići mini gastričnim bajpasom?

Uz Mini Gastrični bajpas moguće je smršati na tri različita načina. To su smanjenje gastrične zapremine, ograničavanje apsorpcije i hormonalna regulacija. Sa prvim načinom, ili smanjenjem gastrične zapremine, takođe će biti smanjena porcija hrane. Na drugi način, na drugi način, kao i ograničenje apsorpcije, gornji deo tankog creva (dužine oko 200 cm) isključen je iz procesa prolaska hrane. Nošenje žuči i drugih tečnosti odgovornih za varenje i apsorpciju je zadatak ovog isključenog (zaobiđenog) dela. Zahvaljujući ovom ograničenju apsorpcije, u velikoj meri gubite na težini, i dugo održavate postignutu težinu. Na treći način, ili hormonalna regulacija, činjenica da želudac ostaje pasivan iznutra ima uticaja na mršavljenje. Budući da namirnice koje se jedu ne mogu da išu na ovaj deo, neće biti stimulisane i samim tim će izgubiti svoju delotvornost. Kao rezultat toga, to će smanjiti oslobađanje ghrelina, ‘hormona gladi’.

Kako su želudac i tanko crevo povezani jedno sa drugim?

Želudac i tanko crevo su međusobno povezani posebnim spajalicama. Ove spajalice posebno proizvode alate pogodne za zatvoreni metod. Oni povezuju želudac sa crevima na taj način da stvore otvor između njih za prolazak hrane. Ovo novostvoreno otvaranje se zove anastomoza.

Kada mogu da budem otpušten posle operacije mini gastričnog bajpasa?

Možete da ustanete 4 sata nakon operacije Mini Gastričnog bajpasa, i možete početi da uzimate ishranu oralno nakon prvih postoperativnih 24 sata. Ako rezultati vaših nastavaka i pregleda ne ukazuju na bilo kakav problem, možete biti otpušteni nakon datih dijetetskih uputstava 3 dana nakon operacije.

Kako da uzmem ishranu posle mini-gastrične bajpas operacije?

Nakon Mini gastričnog bajpasa, moraćete da pratite svoj lični program ishrane koji je pripremio vaš dijetetičar. Generalno, male količine vode, soka od jabuke ili voćnih sokova mogu se dati sledećeg dana nakon operacije. Tečna ili polu-tečna hrana, mleko bez masti i jogurt, supe pripremljene sa jogurtom, voćne pire pripremljene sa jogurtom, voćne pire pripremljene sa jogurtom, pire od pirea, jela kuvana u šerpama, kornfleks pripremljen sa obranim mlekom i sirevi bez masti mogu se konzumirati otprilike mesec dana nakon operacije Pored toga, treba izbegavati čokoladu, med, tortu, desert, šerbet, sladoled, gazirana pića, alkoholna pića i sve šećerne namirnice jer izazivaju povraćanje.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp