Lasik hirurgija

Home Lasik hirurgija

Lasik tretman je procedura koja se izvodi za lečenje poremećaja fokusiranja. Lasik postupak lečenja počinje utrnuća rožnjače koja se nalazi na spoljašnjem delu oka. Nekoliko kapi lekova bi bilo adekvatno za utrnulost. U tom smislu, pacijent ne trpi bolove tokom lečenja. Tanak zamah se zatim uklanja iz providnog sloja oka, a laserski zrak se nanosi na sloj. Zamah je ponovo postavljen na svoje mesto, i procedura je završena. Ovaj tretman traje oko 2 do 3 minuta za svako oko. Nakon Lasikovog lečenja, pacijent ne mora da ostane u bolnici i može da bude otpušten posle pregleda. Tokom ovog procesa, pacijent može iskusiti određene probleme kao što su bol, zamagljen vid, zalivanje oka i ubodni osećaj u očima nekoliko sati. Svako ko je napunio 18 godina, i čiji se broj naočara za oči nije promenio u poslednjih godinu dana, pogodan je kandidat za Lasik tretman. Ako pacijent nosi kontaktna sočiva, mora da prestane da ih nosi nekoliko nedelja pre lasik tretmana. Lasik je procedura lečenja koja se izvodi za lečenje miopije, astigmatizma i hipermetropije. Ono što je važno u ovom tretmanu je prikladnost strukture očiju, a ne broj naočara za oči. Biće adekvatno koristiti lekove nedelju dana posle Lasik tretmana. Trebalo bi da zaštitite oči od kontakta sa vodom i češće nosite odgovarajuće naočare za sunce u periodu od mesec dana nakon operacije.

Kako se izvodi lasik postupak? Hoću li osetiti bol?

Tanak zamah se podiže sa vrha sloja rožnjače, a zatim se laser nanosi na sloj kako bi se ispravili nedostaci, a zatim se zamah ponovo stavi na svoje mesto. Nećete osećati bol tokom operacije, zahvaljujući anestetičkim kapima koje treba primeniti na očima. Kapci će biti otvoreni tokom operacije, pomoću otvarača za poklopce. Pošto u tom trenutku nećete moći da vidite laserski zrak, od vas će se tražiti da pogledate crveno svetlo. Nećete osećati nikakvu nelagodnost ili bol u svom procesu izlečenja nakon operacije.

Ono koji je odgovarajući starosni opseg za laserski tretman?

Ovaj postupak lečenja se ne izvodi na osobama mlađim od 18 godina. Donja starosna granica je 18 godina, ali ne postoji gornja starosna granica. Međutim, kako godine napreduju, moraćete da imate preglede očiju da biste znali da li vam ovaj tretman odgovara.

Koliko dugo traje operacija lasika? Da li se krvarenje javlja tokom operacije?

Lasik operacija traje oko 2 do 3 minuta za svako oko. Operacija neće imati poteškoća jer će trajati suviše kratko. Pošto će se operisati sloj rožnjače bez vene, do krvarenja neće doći. Nećete osećati bol jer će se zahvat izvoditi pod anestezijom. Međutim, može doći do bola, zalivanja očiju i osećaja uboda u oku u periodu od 5 do 6 sati nakon operacije.

Da li bi bilo rizično pomerati glavu i oči tokom operacije lasik?

Pomeranje glave i očiju tokom operacije neće predstavljati rizik. Najvažnija karakteristika rada Lasika je njegova sposobnost da osigura vašu bezbednost na najvišem nivou, pomoću svog sistema za praćenje očiju. To je zato što će nam se oči nenamerno kretati, bez obzira kako ćemo paziti da ih ne pomeramo. Da bi se to postigao, oko mora biti precizno centrirano. Čak i ako vam se oko tada pomeri, laserski zrak će se kretati u istom smeru. Kada takođe pomerate glavu okom, procedura će biti zaustavljena. Kada vaš lekar pravilno pozicionira vašu glavu, procedura će se nastaviti.

Šta ću doživeti posle lečenja Lasikom? Koje su to poene koje treba uzeti u obzir?

Pošto vam oči neće biti prekrivene zavojima nakon lasik tretmana, moći ćete da budete otpušteni istog dana. Ako redovno nanosite kapi za oči i ne dodirujete oči u prva postoperativna 24 sata, oporavićete se veoma brzo. Normalno je da osećate blagi bol, ubodni osećaj i zalivanje u očima nekoliko sati nakon operacije. Kada jednom prođete kroz ovaj proces, možete da vam se vratite u svakodnevni život, a sledećeg dana možete da odete na posao. Pažljivije nošenje naočara za sunce nakon operacije zaštitiće vas od sunčevih zraka.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp