Učitavanje, molimo pričekajte...

Uvećanje grudi kod mužjaka naziva se gynaecomastia. Ovo je zapravo veoma čest uslov. Uzroci uvećanja grudi su hormonalni problemi, pubertet, bolesti štitne žlezde, poremećaji jetre, starost, prekomerna upotreba alkohola i upotreba određenih lekova. Muško tkivo dojke se ne razlikuje od ženskog tkiva dojke. Ima mlečne žlezde, kanale i masno tkivo. Gynecomastia viđena kod muškaraca, ili uvećanje grudi se javlja na različite načine. Može se pojaviti usled povećanja samo u tkivu dojke, samo u masnom tkivu, ili i u tkivu dojke i masnom tkivu. Kod većine pacijenata sa gynecomastijom, uvećanje grudi se javlja kada nema razloga. Uvećanje grudi nije štetno u smislu zdravlja. Međutim, to je stanje koje izaziva socijalne i psihičke probleme kod muškaraca. Naročito ako je pacijent adolescent, ovaj problem će dovesti do toga da ima veće probleme. Zato ga treba odmah intervenisati i psihičko stanje osobe treba uzeti pod kontrolu.

Ako se ovo stanje pojavi kao posledica bilo koje bolesti, a ako niste u pubertetu, biće potrebna hirurška intervencija. Gynecomastia obično izaziva estetski neugodna stanja i psihičke probleme. Stoga, ako nije moguće da pacijent ima operaciju gynecomastije, savetuje mu se da nosi majice za kompresiju gynecomastia. Gynecomastia compression košulje, kao korseti koje nose žene, prikrivaju višak volumena vaših grudi.

Ne postoji starosna granica za operaciju gynecomastije. Međutim, ako je pacijent u pubertetu, prvo mu savetujemo da sačeka kraj puberteta. To je zato što je primećeno da uvećanje grudi viđeno u pubertetu nestaje spontano nakon ovog perioda. Ovaj hirurški zahvat se može lako obaviti po završetku puberteta. Prvo osobi treba naložiti da uradi potrebne testove, a zatim operaciju ginekomastije bez odlaganja. U tom smislu, uvećanje grudi će biti sprečeno pre nego što se pojave psihički problemi.

Ako je uzrok uvećanja grudi povećanje količine masti u regionu, problem se može rešiti liposukcijom. S obzirom na to da se postupak liposukcije izvodi otvaranjem malih rupa, neće živeti hirurški ožiljak. Međutim, ako je uvećanje grudi uzrokovano rastom tkiva mlečne žlezde, potrebno je ukloniti više tkiva kroz rez koji treba napraviti ispod bradavice. S obzirom na to da će se rez praviti ispod tamno obojenog područja, ožiljci neće biti primetni i postaće neodređeni u toku vremena.

Operacija gynecomastia, odnosno operacija smanjenja grudi, izvodi se pod anestezijom sedacije ili opšte anestezija. Nakon operacija koje su obavljene po mogućstvu pod anestezijom sedacije, pacijenti mogu da idu kući istog dana. Vreme rada postupka gynecomastije se kreće od pola sata do jednog sata, u zavisnosti od veličine grudi i upotrebljene metode. Uz pomoć anestetika koji se daje ispod tkiva, nećete osećati postoperativni bol. Međutim, možda ćete osetiti blage bolove nakon nekoliko dana. Ovo je krajnje normalno. Obično lekari savetuju pacijentima da nose korset u periodu od oko mesec dana nakon operacije ginekomastije, sa namerom da omoguće tkivima dojke da se bolje pridržavaju svog novog mesta, a takođe i da zategnu tu oblast.

Za postizanje trajnih rezultata operacije smanjenja grudi kod muškaraca, težina mora da se održi. S obzirom na to da će masna tkiva biti potpuno uklonjena iz regiona, rast grudi se više neće videti, sve dok ne dođe do dobijanja na težini. Ukratko, potpuno ćete se rešiti problema uvećanja grudi nakon operacije gynecomastije.