Gastrični bajpas

Home Gastrični bajpas

Gastrični bajpas je hirurški zahvat za mršavljenje. Ova procedura se izvodi pod opštom anestezijom u operacionoj sali. Pre nego što se podvrgne operaciji, pacijent bi trebalo da ima period posta od oko 8 sati. Dan pre operacije, razređivači krvi se daju u adekvatnim dozama kako bi se sprečilo zgrušavanje krvi. Urinarni kateter se posađa nakon što je anesteziolog anesteziolog anesteziolog. Gastrična bajpas hirurgija se izvodi laparoskopskom metodom, poznatom kao zatvorena metoda. Laparoskop, tanka cev opremljena sitnom video kamerom (dužine 30 cm) se ubacuje kroz nekoliko rezova (dužine od 5 do 10 mm) napravljenih na koži. Duge šipke sa strukturom tanjom od olovke se ubacuju u abdomen. Uz pomoć ovih šipki i spajalica formira se gastrična toca (širine 3 cm i dužine 3 cm) u delu stomaka pored jednjača. Tačka na malim crevima oko 200 cm distalnog ligamenta Treitza je anastomosirana na gastričnu touku (do 200cm gornjeg dela creva je zaobiđena), sa namerom da se smanji probava. Anesteziolog izvodi test koji se zove ‘test curenja’ naduvavanjem želuca plavo-umrljanom tečnošću, kako bi se videla čvrstina stejpl linije stvorene između nove želudačne napućenosti i creva. Ovaj test se takođe izvodi vazduhom i ponekad i vazduhom i tečnošću. Operacija se završava bez uklanjanja bilo kog dela stomaka, tako što se zašiju mesta reza na koži.

Koji je kratak opis Gastrijskog bajpasa?

Gastrična bajpas hirurgija je jedan od najčešće izvedenih hirurških zahvata na svetu. Ovaj hirurški zahvat se izvodi kako bi se omogućilo ljudima da smršaju sa dva mehanizma. Kod gastrične bajpas operacije stvara se mali volumen želuca. Pored toga, rezultirajući mali želudac je anastomosiran na tanko crevo. Namirnice koje dolaze iz usta zaobilaze veliki želudac i direktno prolaze kroz tanko crevo. Ova procedura se zove Gastrični bajpas.

Da li je gastrični bajpas pogodan hirurški zahvat za mene?

Gastrični bajpas je hirurški zahvat pogodan za pacijente sa indeksom telesne mase od preko 35 godina, dijabetičare i pacijente koji uglavnom konzumiraju šećernu hranu, alkohol, visokokalorične grickalice i koka-kolu.

Koliko dugo ću ostati u bolnici posle operacije gastričnog bajpasa?

Posle operacije, pacijenti obično ostaju u bolnici u periodu od 2 do 3 dana. Nakon konzumiranja vode i tečne hrane u ovom periodu, možete biti otpušteni ako vaš lekar smatra da je to prikladno.

Šta ću doživeti posle gastričnog bajpasa?

Nakon operacije, lako se možete osećati punim malim količinama unosa hrane. Ova punoća će se vremenom pretvoriti u satisfakti i gubitak apetita. Potrebni vitaminski i mineralni suplementi će se uzimati u skladu sa uputstvima hirurga i dijetetičara. Na taj način možete smršati veoma udobno, bez nedostataka vitamina i minerala.

Koliko ću moći da smršam posle operacije gastričnog bajpasa?

Možete izgubiti 50-100% viška kilograma u roku od 1 do 2 godine nakon operacije Gastričnog bajpasa. Vaš uspeh u mršavljenju je proporcionalan vašem pridržavavanju programa postperativne ishrane i vežbanja. Nakon operacije Gastričnog bajpasa, na primer pacijent koji je imao 124 kg dok je ulazio u operacionu salu, može da izgubi približno 50 do 60 kg.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp