Učitavanje, molimo pričekajte...

Gastrektomija rukava je poznata i kao Gastrični rukav U hirurškom zahvatu, veliki deo želuca (oko 80%) uklanja se sa namerom da se smanji gastrična zapremina. Pošto je unos hrane ograničen smanjenjem želuca, pacijent gubi na težini. Želudac koji inače izgleda kao soka će posle ovog zahvata uzeti oblik tankog i dugog rukava. Hirurški odstranjeni deo stomaka se vadi iz tela, na neopoziv način. Ovaj hirurški odstranjeni deo želuca uključuje deo koji proizvodi ghrelin, npr. hormon gladi koji stimuliše hipotalamusnu regiju mozga. Na taj način, osećaj gladi pacijenta će se smanjiti, ali neće biti potpuno izgubljen. U operacijama gastrektomije rukava čuvaju se želudačni zalisci koji se zovu ‘pyloric ventili’, koji regulišu pražnjenje stomaka. Pošto su ovi ventili očuvani, neće biti promena u sistemu za varenje. Međutim, brže ćete iskusiti osećaj satisfakte, tako što ćete jesti manju količinu hrane. Ljudi koji su se podvrgli gastrektomiji rukava mogu da dostignu osećaj punoće tako što će jesti manje od normalnog, zahvaljujući smanjenom stomaku. Operacija gastrektomije rukava namenjena je omogućavanju osobi da smrša tako što će manje jesti i konzumirati zdraviju hranu. Gastrektomija rukava se može izvoditi i otvorenim i zatvorenim metodama.

Koje su to tačke koje treba da uzmem u obzir pre gastrektomije rukava?

Generalno gledano, preporučuje se hospitalizacija 24 sata pre vremena barijatrijske hirurgije. Takođe bi trebalo da se pridržavate tečne dijete i izbegavate čvrste namirnice 24 sata pre operacije. Trebalo bi da prestanete da jedete od 12 sati uveče. Trebalo bi da prekinete unos oralne tečnosti 8 sati pre operacije.

Koje su prednosti gastrektomije rukava?

Prednosti koje pruža gastrektomija rukava su suženi gastrični prolaz, sposobnost da se oseti satisfaktivnost sa malom količinom hrane, smanjen apetit i uravnotežena ishrana. U poređenju sa operacijom gastričnog bajpasa, gastrektomija rukava je lakša, traje kraće i zahteva kraći boravak u bolnici. Gastrektomija rukava se takođe može pretvoriti u neke druge barijatrijske hirurške zahvate, kada je to potrebno.

Ko su pogodni kandidati za gastrektomiju rukava?

Osoba koja se žali na svoju višak kilograma može biti ili ne može biti pogodna za gastrektomiju rukava. Da bi mogao da ima ovaj hirurški zahvat, trebalo bi da ima između 18 i 65 godina, i da ima indeks telesne mase iznad 35-40. Smatra se da je osoba pogodan kandidat za gastrektomiju rukava ako ima kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i ozbiljne zdravstvene probleme zbog svog viška kilograma; ako nije alkohol i narkoman; ako njegovo/njeno psihičko stanje ne predstavlja prepreku promeni životnog stila; ako je u stanju da prevaziđe hirurški stres; ako je njegov/njen zdravstveni status pogodan; i ako ne može da smrša ni sa jednim postupkom osim hirurškim zahvatom.

Koliko ću moći da smršam posle gastrektomije rukava?

Ako se hranite zdravim i redovno vežbate posle gastrektomije rukava, možete postići 65-80% mršavljenja u roku od 1 godine nakon operacije. Međutim, ako ne možete da konsolidujete svoje navike u ishrani i ne možete da se hranite zdravim, može doći do povraćaja težine od 5% tokom vremena.

Šta ću doživeti posle gastrektomije rukava?

Možete ustao 1-2 sata nakon transfera iz operacione sobe u krevet. Nakon prvog postoperativnog dana, možete se istuširati tako što ćete medicinski preliv preliti zaštitnim navlakama. Možete se vratiti na posao nakon odmora oko nedelju dana posle operacije. Ukoliko imate posao koji zahteva fizičku aktivnost, savetuje vam se povratak na posao posle 30 dana.