Duodenalni prekidač

Home Duodenalni prekidač

Duodenal Switch je i restriktivna i malabsorptivna procedura barijatrijske hirurgije namenjena mršavljenju. Restriktivni deo operacije podrazumeva uklanjanje približno 70-75 odsto želuca i veliku proporciju duodenuma. Za ovo ograničenje, prvo se vadi leva strana pacijentovog stomaka. Kao rezultat toga, želudac se pretvara u tanak, dug rukav. Ovo je neopoziv korak procedure. Najvažniji korak procedure podrazumeva premošćavanje dugačkog dela tankog creva, na taj način da se stvore dve odvojene staze i zajednički kanal. Kraći od ove dve staze koje su stvorene je deo tankog creva koji će isporučiti stvari koje dolaze iz stomaka u kanal. Duži deo tankog creva je deo koji dovodi do veće apsorpcije, gde se žučni i drugi digestivni enzimi mešaju sa namirnicama. Ukratko, ovi propisi imaju za cilj selektivno ograničavanje apsorpcije masti, tako što će skratiti vreme kalorijskog unosa organizma iz namirnica u tankom crevu. U roku od 2 godine nakon operacije Duodenal Switch, pacijenti gube dve trećine viška kilograma. Ovo je hirurški zahvat invazivniji od drugih barijatrijskih procedura. Međutim, efikasniji gubici kilograma se primećuju zahvaljujući ovom postupku.

Šta mogu da jedem posle Duodenal Switch-a?

Male česte obroke možete jesti posle Duodanal Switch-a. To je zato što vaš novi i mali stomak ne može da unosi velike obroke. Slično tome, vaš želudac ne može da toleriše velike količine masti, alkohola ili šećera. Stoga, ako želite da prebrodite operaciju uz minimalne komplikacije, moraćete definitivno da smanjite unos masti i konzumirate manje brze hrane, kolače koji sadrže šećer, zamrznutu hranu, deserte, kolače i konzerve.

Koliko ću moći da smršam posle Duodenal Switch-a?

U roku od dve godine (u proseku) nakon Duodenal Switch operacije, gubite dve trećine viška kilograma. Ovo je hirurški zahvat invazivniji od drugih barijatrijskih procedura. Međutim, ona obezbeđuje efikasnije mršavljenje od drugih procedura.

Koje su prednosti Duodenal Switch operacije?

Pošto se želucu daje tubularni oblik, unos hrane postaje ograničen posle operacije; a pošto se poslednjih 250 cm tankog creva koristi za prolazak hrane, apsorpcija takođe postaje ograničena. Na taj način imate prednost u postizanju efikasnijeg mršavljenja. S obzirom na to da će ventil na izlazu iz stomaka štula biti netaknut, curenje žuči i pridruženi gastrični čir neće biti iskusni. Budući da je ovaj ventil očuvan, neće se videti znaci kao što su nizak krvni pritisak, nesvestica i povraćanje usled prelaska namirnica u tanko crevo, već sindrom dampinga. Nepristupačni nefunkcionalni deo želuca ne ostaje u organizmu, kao kod drugih zaobilaznih operacija. Poznato je da su duodenalne Switch operacije jedna od najefikasnijih procedura za lečenje morbidne gojaznosti i kontrole dijabetesa. Prelazak na ovaj postupak biće veoma jednostavan za one koji na duže staze povrate težinu nakon gastrektomije rukava.

Da li Duodenal Switch operacija ima neke nedostatke? Ako je tako, љta su oni?

Kao i u svim malabsorptivnim procedurama, nedostatak elektrolita i vitamina takođe se može videti u ovom hirurškom zahvatu.

Pitaj doktora?

    Live Support
    Start a Conversation
    Hi! Click one of our members below to chat on WhatsApp